TRI-CLUB Jablonec | Partneři

Děkujeme našim partnerům!


Pivovar RohozecPivovar Rohozec
https://www.pivorohozec.cz
Zakladatelem pivovaru na Rohozci byl v roce 1850 Ferdinand Unger, velkostatkář a obchodník se sklem. Slavnostního otevření se však kvůli epidemii tyfu nedožil. Vedení pivovaru následně převzal jeho syn Karel Unger, který s pivovarem dosáhl velkých úspěchů, a i díky tomu získal šlechtický titul. Pivovar byl na svou dobu velmi moderní, byl to jeden z mála parostrojních pivovarů v Rakousko-Uhersku. Rohozecké pivo bylo známé široko daleko a už v té době se exportovalo například i do Německa a Francie. Další následovník z rodu Ungrů ovšem nebyl v pivovarském řemesle příliš úspěšný, a tak v roce 1910 prodal pivovar místnímu sdružení hostinských, díky kterým získal pivovar zpět svou původní slávu. Následující dvě válečná období ovšem fungování pivovaru příliš nenahrávala.

V únoru 1948 s nastolením ocialistického hospodaření, byl pivovar zestátněn a přešel pod centrální řízení jako součást Východočeských pivovarů. Vzhledem k jeho malé velikosti se pivovar dostal na okraj zájmu a byly do něj pozastaveny veškeré investice. Pivovar tak postupně chátral. S příchodem roku 1989 a následnou privatizací bylo spojeno i velké očekávání, jenže noví majitelé pivovarnictví nerozuměli a měli pivovar pouze jako vidinu rychlého zisku. Kvůli tomuto přístupu v hospodaření se pivovar brzy dostal do dluhové pasti a spadnul do konkurzního řízení.

Od roku 2004 je pak již jeho příběh obecně známý. V konkurzu pivovar odkoupili současní majitelé a byla založena akciová společnost PIVOVAR ROHOZEC, a.s. Od té doby si pivovar získal zpět svůj původní věhlas.

To, jak vypadá pivovar a probíhá vaření piva, si můžete ověřit na vlastní oči. Na prohlídku do nitra rohozeckého pivovaru se můžete vydat od začátku dubna do konce září. Zkušený průvodce či dokonce samotný sládek se vás ujme na pivovarském nádvoří a nejdříve vás zasvětí do historie pivovaru.

Během exkurze navštívíte varnu, spilku či prostory ležáckých sklepů. Finální třešničkou je ochutnávka piva přímo z ležáckého tanku. Mějte na paměti, že pivo zraje v chladu, proto doporučujeme se i v létě se teple obléknout. Doba prohlídky je zhruba 1 - 1,5 hodiny.


AMIX NutritionPivovar RohozecSUNDISK FamilyABBSWAMOJBC-SUPHAVENElevenVodní záchranná služba ČČK - Jablonec nad NisouMěsto JablonecNAŠE JabloneckoBazén Jablonec